architecture-interior-art

architecture-interior-art

Archive for the ‘interior’ Category

Office Complex, Centurion, South Africa

Posted by ewanvfe on 18/05/2009


A3 Architects chosen for Centurion office design
A3 Architects (Pty) Ltd have been appointed to proceed with the new, state of the art office development, to form part of the new “Eco Park” mixed use development node in Centurion, Pretoria. The concept design is focused on a flexible tenant subdivisibility or alternatively a single “rationale”.

The 30,000 sq m office development focuses on a vast 6 storey internal atrium space over a multiple basement structure. The central atrium offers alternatives and may be used for exhibition shows and displays whilst affording tenants and users the opportunity of an “all weather” gathering and public space.

The aesthetic is bright, modern and high tech, offering a fresh new take on the area.

source: http://www.worldarchitecturenews.com
architecture NOW

Posted in architecture, design, interior | Leave a Comment »

Alberta Ferretti Los Angeles, Los Angeles, United States

Posted by ewanvfe on 18/05/2009


Sybarite design for exclusive Alberta Ferretti store opens in LA
Being home to the billion dollar entertainment industry, it’s no surprise that deluxe would be the order of the day in LA. The new Sybarite design for Alberta Ferretti will not be out of place. With the new concept for Alberta Ferretti, Sybarite have developed a language of lightness and transparency, grounded by a sophisticated yet simple palette of materials to form the perfect backdrop to this collection. The key design features of the new flagship store in Los Angeles are the flexibility of the bespoke display system, the disciplined continuity of the palette and the skillful use of lighting to create an atmosphere that is as sensual, airy and ethereal as the clothes themselves.

Flexibility is achieved by a completely unique system of magnetic hangers and shelving which can be freely placed against lacquered steel panels. Composed of gloss lacquered fiberglass, these elegant full-bust hangers bring the clothes to life, showing them in their natural and volumetric form rather than limply two-dimensional. The freestanding elliptical rails are made from a new ‘black’ stainless steel, a technique developed especially for Alberta Ferretti. The ‘V’ profile of the rail disguises the hanger fixings and forms a crown under which the clothes appear to float freely. Scattered throughout the shop are Perspex screens inlaid with stainless steel to which more magnetic hangers can be affixed. Lacquered petals and mannequins appear to grow naturally out of the floor in elegant compositions, offering additional display flexibility.

The choice of materials is restrained and deliberate. Quality speaks for itself and finishes repeat throughout, creating a harmonious backdrop of simplicity and continuity against which the luxury of the clothes can stand out. The hard surfaces of Perspex, steel, concrete, plaster and fiberglass are all polished or lacquered, the reflective properties enhanced. The bespoke stainless steel rails in smoky black anchor the design, balancing the softly layered greys of the remaining colour palette. Clean and crisp, the polished plaster ceiling is unobtrusive, as the trench lighting seems to disappear into it. Inlaid with circles of stainless steel, what could have been an indistinct expanse of polished concrete floor is broken up and given texture, without sacrificing simplicity. The design and palette are echoed in the exterior treatment, with a black stainless steel ribbon enveloping the façade, giving presence to a building that was previously a simple white box. This ribbon also forms the boundary of the carpark which in turn is paved with the same circle-embedded concrete as the interior.

Lighting is used to optimum effect in this design. Bearing graceful stripes of mirrored steel, the Perspex screens are both transparent and reflective, casting interesting shadows, permitting the flow of light, and creating a mood at once surreal and understated, an effect enhanced by the reflectiveness of the surface finishes. Integral LED lights in the steel rails directs attention to the hanging garments, accentuating texture, and literally highlighting the beauty and sensuality of the Alberta Ferretti collection.

source: http://www.worldarchitecturenews.com
architecture NOW

Posted in interior | Leave a Comment »

Boston Medical Center – Moakley Building, Boston, United States

Posted by ewanvfe on 18/05/2009


Boston Medical Center’s Moakley Building streamlines cancer care for city’s most vulnerable residents
Streamlining access to state-of-the-art services for some of Boston’s most vulnerable residents, this consolidated cancer care center creates a dignified patient experience that advances Boston Medical Center’s mission to provide “exceptional care without exception.” Designed to support interrelated clinical, research and teaching programs, the Moakley Building transforms the hospital campus and strengthens Boston Medical Center’s relationship with its surrounding historic neighborhood.

The siting and architecture of the building respect the open spaces that characterize the urban campus and neighborhood. To maximize connectivity and operating efficiencies, a common entry concourse links the Moakley Building to the entry lobbies of the hospital’s existing inpatient building and ambulatory care center.

The building’s glass-and-brick façade is at once distinctive and inviting. A four-story glass atrium provides views to the outdoors and fills the public circulation and waiting zones with soothing natural light. An open monumental stair at one end provides easy access and wayfinding. Exterior materials repeat inside the building to create elegant, warm and human-scaled spaces in the common areas and treatment rooms.

source: http://www.worldarchitecturenews.com
architecture NOW

Posted in architecture, design, interior | Leave a Comment »

Land Securities Office + Marketing Space, Leeds, United Kingdom

Posted by ewanvfe on 23/04/2009


ESA design new offices and marketing facilities for Land Securities in Leeds
The project overlooks The Trinity Quarter, one of Land Securities’ major town centre schemes which it is promoting in conjunction with Caddick Developments. The project is within an office building that was recently extensively refurbished by ESA.

The 8,500 sq ft floor plate features a “living wall”, which snakes its way from end to end subtly changing colour as it goes. The wall divides ‘public’ from working spaces, manifesting itself in various forms in its journey from end to end of the space. It starts at reception, coloured orange and on its way encloses meeting rooms, work stations, a library and kitchens. It culminates in the marketing suite in the form of a backdrop/servery, by which time it has become a deep red. Full height glazing overlooking the Trinity Quarter allows Land Securities to reveal the development site to visitors at exactly the right moment in the presentation.

Bamboo flooring has been used, delivering a low-cost, hardwearing alternative to hardwood.

Commenting on the project, creative director of ESA Nic Sampson said: “The living wall is an organizing device which threads its way through the office, functioning as a dual working and marketing space. It establishes a strong theme that Land Securities staff and visitors can identify with. They have immediately taken the new space to their hearts and pride in their environment is evident in the way in which they are tending it and the way they show off their facilities to visitors.”
source: http://www.worldarchitecturenews.com
architecture NOW

Posted in design, interior | Leave a Comment »

Riva Hotel, London, United Kingdom

Posted by ewanvfe on 23/04/2009


Luxury Heathrow hotel given Mayoral seal of approval
Foster + Partners’ design for a new five-star hotel on Bath Road, close to Heathrow Airport has been approved by the Mayor of London. The only five-star hotel in the area, it will offer a range of services, including the most extensive conference facilities of any London hotel, to serve the local community and businesses, as well as passengers using Heathrow.

The hotel, developed by Riva Properties is characterised by a distinctive layered glass shell, which floods the public spaces with daylight. Articulated as a 13-storey structure, several levels are sunk into the ground, keeping the building’s profile low in response to the immediate surroundings.

The rooms are contained within six pavilions, linked by bridges and wrapped in a unifying glass envelope, which acts as a barrier to aircraft noise. The entrance lobby has a floating glass deck with views down to the sunken restaurant level, shallow pool and waterfall. This restaurant floor is accessed via a timber walkway and incorporates a business centre, as well as a variety of venues to eat and drink. The double-height conference facilities, which have their own reception to allow separate access from street-level, encircle a top-lit atrium that brings natural light deep into the building and down to the lower levels.

As well as a selection of meeting venues and breakout areas, there is a flexible 1,200-capacity ballroom, two auditoriums and a large conference room. The bowling centre that currently occupies the site will be reinstated within the new scheme at basement level and will remain a public facility. The hotel also incorporates a health centre with a pool, gym, saunas and treatment rooms. Grant Brooker, Executive Director at Foster + Partners, said: “This will be the first five-star hotel in the immediate vicinity of Heathrow and marks a key stage in the area’s transformation. We have enjoyed great support and encouragement from local residents, businesses and the Borough of Hillingdon and we believe that the hotel’s wide range of facilities will ensure that it plays a vital role in serving both international travellers and the local community.”

source: http://www.worldarchitecturenews.com
architecture NOW

Posted in architecture, design, interior | Leave a Comment »

News International Headquarters, London, United Kingdom

Posted by ewanvfe on 11/04/2009


News International HQ submitted to Tower Hamlets planning office
Following the announcement of Amanda Levete’s first three independent projects since leaving Future Systems, a key London project has now been submitted by her firm to the London Borough of Tower Hamlets for planning permission.

News Corporation today announced that submission of plans for the re-modelling of the main building at its historic site in Wapping. The media organisation commissioned Amanda Levete Architects to design the building and worked with planning consultants DP9 to prepare the application.

The HQ is set to lend a united home to News International, Harper Collins, MySpace, Dow Jones, Fox and related businesses for the first time and will help to regenerate the Wapping site, which played a pivotal role in the transformation of the newspaper industry in the 1980s, for the new era.

The local area will also benefit from the scheme by creating publicly accessible walkways and new public space at the eastern end of the site, with a museum, restaurants and retail units.

The re-modelled building is designed to set new standards in working environments and sustainability and will be one of the largest naturally ventilated office buildings in the UK. The proposal for the building includes an 18m high atrium carved out of the original print works with a series of other atria along main circulation paths to maximise natural lighting and ventilation.

Niki May Young
News Editor
source: http://www.worldarchitecturenews.com
architecture NOW

Posted in architecture, design, interior | Leave a Comment »

New Museum of Patra, Patra, Greece

Posted by ewanvfe on 10/04/2009


Official opening of BOBOTIS architects’ museum announced for mid June 09
The assignment of the project was executed after an architectural competition that was organized by the Ministry of Culture.

A nutshell of asymmetrical prismatic volumes was designed in order to accommodate the discoveries of a past culture.

A modern composition which, through the irregular order, attempts to express the harmony of the volumes, the surfaces, the movements and circulation through the spaces where the exhibits are displayed.

An organic and functionally structured deconstruction, exempted from a static symmetry that seeks the dialogue with the environment, the visitors and the users.

The design of the building along the National road Athens – Patras, which constitutes an urban central highway, renders the museum a landmark for the area and provides easy and direct access to it. The scheme was selected specifically for its contemporary form that creates a juxtaposition with its contents and sits elegantly in the cityscape adding international modernity to Patra. The building itself aims to regenerate the area as a whole and to attract visitors from all over Greece, hence becoming a landmark to the city.source: http://www.worldarchitecturenews.com
architecture NOW

Posted in architecture, design, interior | Leave a Comment »

Cellar 14 Viñas, Ciudad Real, Spain

Posted by ewanvfe on 27/03/2009


Spanish winery embraces its location, reflecting its surroundings through design

Situated in an estate near Ciudad Real and Picón in Spain, is this winery. The plot area is located on the north of the estate and has a irregularity of 7m between the upper northeast ridge and the lower to the southeast. As a starting point the proposal looks to respect the natural resources and to reduce the waste materials impact through recycling and reuse.

The approach of the project comes from three previous determining factors: Site conditions – The winery arises as a free standing building with an accentuated singular character. Due to its industrial use as much as to its location in an emblematic environment it raises a respectful solution towards the landscape of low environmental impact.

Plot area – The winery is located on the top of a smooth hill that dominates the landscape and the vineyard to the south. Half buried, this condition polarizes the project and differentiates clearly between the north face and the south, allowing the vineyards south facing light and the industrial buildings protection to the north.

Programme conditions – The project is composed of a rectangular compact piece of land of 85.5m X 23.10m. Two differentiated essential elements compose the unit: The base is organized in two levels, a low concrete level of a massive character and the upper level lighter and metallic of a clearly tectonic character; The pleated metallic skin made of reflective aluminium, covers the base and provides the façades with a mimetic character. The folded sheet interacts with the landscape, allowing for both harmony and dialogue with the surroundings.
source: http://www.worldarchitecturenews.com
architecture NOW

Posted in interior | Leave a Comment »

Hedley Bull Centre, The Australian National University, Canberra, Australia

Posted by ewanvfe on 27/03/2009


New facility designed to keep staff and students in the loop

This new four level building at The Australian National University in Canberra accommodates three Colleges specialising in international relations and comparative politics. Located at one of the University’s principal entry gateways, the building forms the hub of a new international studies precinct.

Its hexagonal plan form references the adjacent Coombs Building, metaphorically connecting the new building to this important ANU landmark and its originating role in the development of international studies in Australia. As an object in-the-round the building emphatically marks its urban street corner. The form is cut through on the principal facade, connecting inside and outside and framing views to the surrounding Canberra hills.

The ground floor accommodates the Centre’s public spaces – foyer, discursive teaching and lecture rooms, seminar spaces and a public cafe – all arranged around a central forum space. The upper levels accommodate the work, study and research spaces for Centre staff, visitors and students. Offices for quiet reflective work are located around the outer perimeter. The inner offices are positioned around the central forum space.

The hexagonal floor plan generates a continuous ‘loop’ which links together shared meeting, utility and work spaces. This active spine acts as a public street on each level and promotes interactivity and exchange. Two open timber staircases link the four levels of the building.

The building’s exterior is constructed from digital pre-cast concrete panels incised with horizontal meridians. The contrasting interior space is lined with Australian timbers which reference the wooded landscape of the ANU campus.
source: http://www.worldarchitecturenews.com
architecture NOW

Posted in architecture, interior | Leave a Comment »

Francis Marion University’s Performing Arts Center, Florence, United States

Posted by ewanvfe on 12/03/2009


Holzman Moss innovate with 5 minute unfolding stage

Marking the latest trend in performance hall innovation is Francis Marion University’s Performing Arts Center (which just broke ground on 30 Jan). Designed by Holzman Moss Architecture, a firm known for its expertise in theater design, both the external and internal renderings show a colour and light-infused beauty, but it is the technology which makes the theatre remarkable.

This multi-purpose, $32.8 million, 68,000 sq ft center features a push-button operated, revolutionary mechanized acoustic stage shell that enables one person to transform the stage from housing a symphonic performance to hosting a theatrical production in less than five minutes – a transition that normally takes a large crew many hours to perform. Made from donated oriented strand board (OSB), a recycled material, this radical new stage shell design is both economically and environmentally sound.

Finished, stained, OSB glulam members extend across the ceiling and around the sidewall to form the theater shell. The rectangular geometry of the shell telescopes outwards to envelope both the stage and audience in a single, arching wooden structure. Sweeping bands of blue-stained OSB acoustic wall panels arranged in a herringbone pattern add to this expansive effect. Their intricately configured, dramatic patterning is heightened by linear LED lighting, which bathes the main hall in streams of warm light. Vertically-placed acoustic fins accent the balcony loggias, which are composed of regional pine board stained a golden brown. Their overlapping form mimics the draping effect of the dark gold stage curtain.

Given today’s economic downturn, any future performing arts center building plans will certainly call for improved technology and multi-functioning design that radically reduces building and operating costs. Holzman Moss Architecture’s low-tech design fix could provide other future performing arts facilities throughout the world the ability to afford the same flexible staging options found in such high-profile venues as the Radio City Music Hall (designed by HMA’s precursor firm, Hardy Holzman Pfeiffer Associates).
source: http://www.worldarchitecturenews.com
architecture NOW

Posted in design, interior | Leave a Comment »