architecture-interior-art

architecture-interior-art

Queen’s Centre for Oncology & Haematology, Castle Hill Hospital, Hull, United Kingdom

Posted by ewanvfe on 03/05/2009


£70m invested in new cancer & blood disorder centre
In designing this new facility at Castle Hospital, HLM took a collaborative approach which has delivered a UK Centre of Excellence, matching client aspirations for a ‘healing environment’ and complementing beautiful surroundings. This is an innovative design & build project, characterised by careful planning and empathy with staff and patients, on an ecologically sensitive site. At £70m, the project represents one of the biggest investments regionally in a century, treating cancer and blood disorders in a 1.2 million person catchment area.

The new centre increases capacity and staff numbers, and imbues a sense of tranquillity and psychological wellbeing. 18 months’ design development involved close collaboration with clinicians, patients and architectural advisers. Ongoing user group meetings with 19 departments clarified everything from room relationships to equipment locations.

The East Riding village theme, achieved through careful choice of materials, blends into neighbouring countryside. Glazed links provide natural sunlight and views. Nine courtyards feature intimate walled gardens; proven to have psychological and physical health benefits. Nearly all 800 rooms look out over courtyards, gardens or landscape. The ‘walk in the woods’ – a high-level glazed walkway – provides seamless access from the main hospital.

The project improved on NHS Estates’ energy targets by achieving 55 GJ/100m3/annum, where most acute facilities achieve only 65-69.9 GJ/100m³, through the use of topography, orientation and U-values 20% better than building regulations specification. Green roofs encourage wildlife, and HLM carried out extensive protection of the existing aquifer and provision of swale for attenuation of surface water drainage and local ecology support.

David Kitching, head of PFI development, said of the new facility; “We have a fantastic building which impacts on the wellbeing of patients. All at HLM … should be proud of their achievement. Thank you for the way your team interacted with Trust staff, patients and advisers throughout the design process which has resulted in the caring environment and design excellence we set out to achieve.”

Key Facts

source: http://www.worldarchitecturenews.com
architecture NOW

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: