architecture-interior-art

architecture-interior-art

Gravesend riverside renewal, Gravesend, United Kingdom

Posted by ewanvfe on 27/03/2009


KPF wins planning approval for Gravesend riverside renewal project

Kohn Pedersen Fox Associates (London) have won planning approval for a new riverfront development to the north-west of Gravesend Town Centre that combines affordable housing, public amenity space and the restoration of Thames riverside heritage.

Clifton Wharf will occupy two brownfield sites separated by West Street. The unique location includes a disused iron railway pier extending out into the Thames. KPF’s proposed re-development advances both the Kent and Medway Structure Plan and the Gravesham Local Plan by redressing the legacy of decline to the environment and infrastructure of this area. It will revitalise Gravesend town centre by bringing life into the neighbourhood though the creation of jobs and much needed accommodation.

The scheme comprises 145 residential apartments, a retail unit and provisional river-related uses. The design overcomes the challenge of a split location by means of five sliced ellipsoidal buildings. Cutaway roofs allow for terraces at the top levels; punctuations in the wooden façades provide balconies for lower flats. The buildings, pebble-like in form, sit on a landscaped podium that stretches out in line with the pier. Every building in the cluster uses cutting edge morphology and careful positioning to maximise variety, giving the appearance of differing volumes and heights and taking advantage of the site’s access to unique views and natural light.

KPF’s scheme restores the old iron pier and introduces steps and ramps to allow members of the public to get close to the original engineering. The shape and orientation of the pier is echoed and extended inland by the podium which unifies the site and reinforces the connection with the river. The new public walkway, which extends across the road to the pier, provides pedestrian access to the terraces and viewpoints on the water. The relocation of the old river defence wall creates space for proper pavements on West Street and an improved flood protection barrier further to the north.
source: http://www.worldarchitecturenews.com
architecture NOW

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: