architecture-interior-art

architecture-interior-art

Sahyadri Park

Posted by ewanvfe on 18/04/2008





50 Acre campus in India designed for Tata Consultancy Services

A 2.5 million square foot campus in Pune, India has been designed by Perkins and Will Los Angeles to accommodate 20,000 engineers for Tata Consultancy Services (TCS), the global IT firm.

Sahyadri Park will be one of the largest campuses created for TCS who have over 100,000 consultants across 47 countries. Perkins and Will worked with Frank Glynn of El Segundo Architects, California and Edifice Architects, Pune, to design fifteen buildings for the 50-acre campus which is due for completion by the end of 2010.

This project is the first campus to be developed by Tata Realty and Infrastructure Ltd, another subsidiary of the Tata group and will be one of the largest campuses for TCS providing jobs to professionals and students in and around Pune.

Perkins and Will were involved in designing TCS’s first facility in Sholingalnallur at Chennai ten years ago. Jim Stafford, Associate Principal of Perkins and Will says of TCS: “I’m privileged to help them usher in their next chapter of growth with this new campus.”

Sahyadri Park will be constructed in three phases which will effectively result in a small vocational town . The first phase will include a 500 seat Auditorium and recruitment centre, a library and site utilities. The second will include an employee amenities building with a bank, childcare facilties and a convenience store. The final phase will equip the facility with sports facilities including swimming pool, gymnasium and outdoor tennis courts.

Perkins and Will have the greatest number of LEED accredited architects in North America and have used their strengths in environmental knowledge to control the effects of the Indian climate within the design. The outer walls of the buildings will be treated according to their navigation with south elevations treated with a detached perforated screen providing solar shading and north facing facades installed with dual panelled solar glass to reduce glare. The shells of the buildings will be created using a blend of modern architectural and natural local materials

architecture NOW

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: