architecture-interior-art

architecture-interior-art

Sliced Porosity Block, Chengdu, China

Posted by ewanvfe on 16/04/2008




Steven Holl Architects to build a ‘sliced porosity block’ in China
Steven Holl Architects (SHA) has recently been commissioned by CapitaLand China to realize a large mixed-use complex in Chengdu, China. Scheduled to open in late 2010, this “giant chunk of a metropolis” houses a hybrid complex of generous public spaces flanked by five towers with offices, serviced apartments, retail, a hotel, cafes, and restaurants. The 105,000 square feet site is developed to maximize public open space and to stimulate micro-urbanism.

The ‘Sliced Porosity Block’ will be located just south of the intersection of the First Ring Road and Ren Min Nan Road. Its sun sliced geometry results from minimum daylight exposures to the surrounding urban fabric prescribed by code. Porous and inviting from every side, five vertical entrances cut through a layer of micro-urban shopping before leading to the elevated public ‘Three Valley’ plaza. A great urban terrace on the scale of Rockefeller Center, this multi-level plaza in the center of the complex is sculpted by stone steps, ramps, trees, and ponds and caters to special events or to a casual afternoon in the sun. Here the public space parallax of overlapping geometries in strict black and white is supercharged by color that glows from the shops positioned underneath the plaza.

The three generous ponds on the plaza are inspired by a poem by Du Fu (713-770), in which he describes how ‘Time has left stranded in Three Valleys’. (Du Fu was one of ancient China’s most important poets, who spent a part of his life in Chengdu). These three ponds function as skylights to the six-story shopping precinct below, and are pierced by diagonal stray escalators that thrust upwards to three ‘buildings within buildings’. Residing on voids in the facades of the sculpted blocks these pavilions are designed by Steven Holl (history pavilion), Lebbeus Woods (high tech pavilion), and Ai Wei Wei (Du Fu pavilion).

The ‘Sliced Porosity Block’ is heated and cooled geo-thermally and the large plaza ponds harvest recycled rainwater while the natural grasses and lily pads create a natural cooling effect. High-performance glazing, energy-efficient equipment and the use of regional materials are just a few of the other methods employed to reach the LEED gold rating

architecture NOW

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: