architecture-interior-art

architecture-interior-art

House near Madrid, Madrid, Spain

Posted by ewanvfe on 31/03/2008




A-cero architects supress “interference” to maintain clean lines
The house is located on a 3.500 m2 plot presenting a light slope that is used by the access ramp to the garage. The floor plan has the form of a greek cross, and is delimited by the access pathway and the other properties on both of its sides.
The design of this 1,200 m2 compact single-family house is guided by two main concepts: a great functionality in the distribution of the interior spaces and their openness to the exterior to make the most of the views. Both ideas are also present in the interior design and in the selection of the construction materials.
Inside the house, the design follows a functional structure evolving around the hall stairs, a central design element that provokes a surprising visual and spatial effect. Another breathtaking space is the double height volume that contains the living room.
The façade’s geometrical configuration offers inclined walls with clean cuts. The two rectangular intersected bodies surround the cylinder containing the staircase that connects all the house’s areas.
The building is divided in three levels according to the program’s needs. The access is on the ground floor, where all the more public spaces are located: hall, living and dining rooms, office, TV room and kitchen. The living room occupies a double height space open to the exterior views through great glass panes. All the objects that could interfere with the contemplation of the views, like railings or walls, have been suppressed or replaced by transparent elements. The main entrance door is made of a 6 m high glass pane, letting the visitor perceive the interior of the house.
On a lower level are located the technical installation rooms, laundry, indoor swimming pool, games room, wine cellar, garage and a leisure area with a reading space, dining room and TV.
A staircase with glass railings and a glass corridor that goes through the double height space takes to a studio on the upper level overlooking the living room. Next to this area are the master bedroom, equipped with a walk-in closet and bathroom, and four more bedrooms with bathrooms, organized around a corridor covered with shelves.
The interior of the house follows the same colour scheme and predominance of natural materials. The floors are covered with ceramic tiles and wood on the upper level.

architecture NOW

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: